ایجاد زنجیره ارزش تولید ماهی در قفس در آب های شمال کشور
موافقت نامه همکاری مشترک برای ایجاد زنجیره ارزش تولید ماهی در قفس در آب های شمالی کشور مابین 12 شرکت و مجموعه ذینفع در حوزه پرورش ماهی منعقد شد.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری کاماکس، یکی از اصلی ترین دغدغه های تمامی کشورها، رسیدن به خودکفایی در تامین آب و غذا است. ایجاد امنیت غذایی یکی از کلیدی ترین معیار های امنیت ملی هر کشور و تضمین کننده رشد و توسعه پایدار از جنبه های مختلف است. با توجه به موقعیت جغرافیایی و اقلیم کشور ایران که با محدودیت جدی آب شیرین مواجه است، استفاده از روش های نوین تولید پروتیین برای تامین نیاز های کشور بسیار ضروری است.
کاهش جمعیت آبزیان دریایی، افزایش جمعیت کشور و بالا رفتن استاندارد های تغذیه نیز مزید بر این علت می باشد. علاوه بر این با توجه به سیاست های کلان کشور (سند برنامه ششم توسعه کشور و پیش نویس برنامه هفتم توسعه کشور)، پتانسیل فراوان آب های ساحلی ایران و توجه ویژه مقام معظم رهبری به توسعه دریا محور، استفاده از روش پرورش ماهی در قفس برای تامین پروتیین بدون استفاده از منابع آب شیرین ضروری است.
طی دو دهه اخیر تلاش ها و فعالیت های بسیاری در حوزه توسعه پرورش ماهی در قفس صورت پذیرفته است. متاسفانه با وجود تمامی تلاش های صورت گرفته، در سالیان اخیر این صنعت به نحو مناسبی توسعه نیافته که یکی از اصلی ترین دلایل آن عدم وجود زنجیره ارزش و شکل گیری خوشه های تولید می باشد.
بر این اساس و با پیگیری های صورت گرفته از طرف دفتر برنامه ملی توسعه شهرک های گلخانه ای و شیلاتی، 12 شرکت و مجموعه تاثیرگذار و دارای سابقه طولانی در بخش های مختلف این صنعت از جمله تولید تخم چشم زده، نرسری بچه ماهی به عنوان نهاده اولیه تولید، مدیریت بهداشتی، تغذیه ای و اجرایی مزارع پرورش ماهی در قفس، مزارع پرورش ماهی در خشکی (به عنوان مزارع پشتیبان و حد واسط)، صادرات و بازرگانی محصولات تولید شده، اتحادیه های صیادی و کارخانجات تولید خوراک با الگوگیری از زنجیره های ارزش و تامین درصدد ایجاد یک زنجیره ارزش با ظرفیت تولید هزار و 500 تن با استفاده از تمامی فناوری های سخت افزاری و نرم افزاری کشور با هدف تغییر روند فعلی و تسریع در توسعه صنعت پرورش ماهی در قفس با تاکید بر آب های شمالی کشور برآمدند.
موضوع این تفاهم عبارت است از ایجاد زنجیره ارزش پرورش ماهی در قفس به ظرفیت هزار و 500 تن در آب های شمالی کشور و با پیش بینی سرمایه گذاری مورد نیاز معادل شش میلیارد و 250 میلیون ریال مشتمل بر شش میلیارد و 250 میلیون ریال سرمایه ثابت و سه میلیارد ریال سرمایه در گردش.
مهم ترین پروژه های احصا شده برای ایجاد این زنجیره شامل تکمیل تجهیزات فناورانه مزرعه پرورش ماهی در قفس از جمله تصویربرداری، نرم افزار مدیریت مزرعه و…، تکمیل تجهیزات و بهینه سازی مزارع حد واسط از جمله سیستم های نانو حباب، ازن و فیلتراسیون، ایجاد خط تولید محصولات با ارزش افزوده از ضایعات ماهی جهت تامین مواد اولیه خوراک آبزیان، پروژه تولید کنستانتره افزایش ایمنی ماهیان پرورشی با استفاده از گیاهان دارویی جهت کاهش مصرف آنتی بیوتیک، تکمیل و تجهیز واحد فرآوری از جمله دستگاه IQF، فرآوری خودکار و …، طراحی و ساخت شناور پشتیبان مزرعه پرورش ماهی در قفس، تکمیل تجهیزات سیستم مداربسته برای واحد تکثیر و نرسری، انجام پروژه به گزینی و تولید تخم چشم زده تری پلویید ایرانی، ایجاد خط تولید خوراک تخصصی بچه ماهیان (Fishmeal)، تامین خودرو تخصصی حمل ماهی زنده و پروژه تولید واکسن تخصصی دریای خزر است.
طی جلسه ای با حضور اعضای اصلی زنجیره ارزش و نیز نادرقلی ابراهیمی، مدیر برنامه ملی توسعه شهرک های گلخانه ای و شیلاتی، موافقت نامه همکاری مشترک ذینفعان با حدود مسیولیت های مشخص از جمله تآمین بچه ماهی، تولید خوراک، ساخت شناور پشتیبان، مزارع حد واسط، مزارع پرورش ماهی در قفس و فرآوری به امضا رسید.
براساس این موافقت نامه مقرر شده اعضای زنجیره براساس مسیولیت های مشخص شده در آن، ضمن برنامه ریزی در جهت ایجاد زنجیره، همکاری لازم را برای اجرای پروژه های فناورانه تعریف شده انجام دهند. دفتر برنامه ملی در این مرحله ضمن بررسی و داوری طرح های پیشنهادی در زنجیره، روش های حمایتی لازم برای تامین مالی اجرای پروژه ها را تعیین خواهد کرد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ایجاد زنجیره ارزش تولید ماهی در قفس در آب های شمال کشور" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ایجاد زنجیره ارزش تولید ماهی در قفس در آب های شمال کشور"، کلیک کنید.